Ana içeriğe atla

Evde lotus yetiştirmek.../ лотос / Lotus flower

lotus
 
 Evde bir su bitkisi yetiştirmek, neden olmasın..Bu lotus da olabilir, nilüfer de. Gerçi internet sitelerine bakarsanız bunların dışında da birçok tür var. Ama görünüşlerine bakarsanız en dikkat çekenleri çiçekleri nedeniyle bu ikisi. 
    Ben lotus tohumlarımı bir internet sitesinden aldım. ilk denememde tohum yaşamadı ancak ikincisinde başarılı oldum ve çiçeğim şu an su dolu saksımda gayet mutlu. önemli olan önce sağlıklı bir tohum bulmak. ilgilenen arkadaşlara tohum satın aldığım sitenin ismini de bir ara veririm. burada da lotusumun tohumdan başlayıp çiçek açana kadar olan gelişimini de yazacağım ve fotoğraflarını koyacağım. ilgilenirseniz zengarden dükkanından bu tohumlara ulaşabilirsiniz ve hazırlıklara başlayabiliriz.
    Burada önemli olan tohumların alındıktan sonra uygun şekilde falçatayla kesilmesi ve iç kısma ulaşılması. Yetersiz keserseniz, tohum içine su almıyor ve haftalarca bekliyorsunuz. Çok keserseniz tohum ölüyor. En iyisi resimde görüldüğü gibi içteki beyaz kısım görünene kadar falçata ile kesmek. Ulaştığınızda durun ve tohumu üstünü kestiğiniz bir şişenin içine koyun. Su 15-20 derece arasında olsa bile yetiyor. Ben bunu kalorifer peteği üzerinde sağladım, sanırım en garantisi bu işlemi yazın yapmak. 
    Suyu her gün değiştirmeye gerek yok. Hatta ben normal çeşme suyu koydum. 2-3 gün sonra gerçekten tohum içine su alarak şişti ve suyun rengi beyazlaştı. Bu rengin tohuma zararı yok ancak değiştirip temiz su koyabilirsiniz. Bu ve şişme size doğru yolda olduğunuzu gösteriyor. Şişme ve açılma yaklaşık 5-7 gün arasında sürüyor. Sonrasında ise tohumun yarılıp içinden minik öncü yaprağın çıkması. 

tohum




İçindeki beyaz çekirdek görünene kadar kazıyoruz, zımparayla denemeyin bence, olacak gibi değil,
tohumun hazırlanması

    Bu safhadan sonra öncü yaprak yukarı çıktıkça şişenin boyunu uzatmakta fayda var. Genelde söylenen 2 lt lik bir pet şişenin kesilerek tohumun içine koyulması. Ben de bu şekilde yaptım ve öncü yaprak suyun üzerine çıkana kadar bekledim. Çıktıktan sonra çok beklerseniz kökler çıkarmış ve bundan sonra bitkiyi toprağa ektiğinizde zarar göreceği için ölme şansı varmış. Ben bunu göze alamadığım için 7-8 gün içinde, öncü tepeye çıktığı gibi sudan aldım ve saksıya ektim. 
    Dikim işi de şöyle oluyor; Dere kumu diye okumuştum, çok verimli bir toprak olması gerekmiyor. Ama devamlı suyun içinde olacağı için çamur olmayacak, suyu bulandırmayacak bir toprak gerekiyor. Ben bahçeden üst katmanın hemen altından aldığım toprağı temizledim, fide haline gelmiş lotusumu içine ektim ve toprak çamur olup suya karışmasın diye üzerine ince akvaryum kumu koydum. Böylelikle saksım bulanmadı, çamur olmadı. Dışarısı soğuk olduğu için evde, güneş gören bir yere koydum. 
    Öncü arkasından ikincisi ve 2 hafta sonra üçüncüsü geldi. Henüz yaprak yok, ancak çok sevimliler.Ben bir de yanına su mercimeği denen yapraktan koydum, normal akvaryumlarda bunlar yosunu önlenmesi, yavruların saklanması ve suyun istenen değerlere gelmesi için kullanılıyormuş. Ben su daha doğal olsun diye koydum. Kap olarakta saksı kullandım, ama silikonla zor yapıştırdım, çok kibar su kovaları var, onlar bile kullanılabilir. 

tohum



Ben bu işlemi kışın yaptığım için mecburen kalorifer üzerine koyup ısıyı sabit tuttum. su eklerkende ılıştırarak ilave ettim. Fotoğrafta öncü yaprak ve arkasında asıl yaprak görünüyor. Öncü uzamaya devam edecek ve el boyutuna gelecek,
sıcak istiyor

büyümüş hali





Önce denemek için kovaya koydum, boyu öncü yaprağın boyu kadar,
büyümüş hali



Suyun bulanmadığını görünce ve yeni saksıyı hazırlayınca değiştirdim. Bu saksı daha hoş,
su mercimeği ile beraber
     Buda son hali asıl yaprak ta öncü boyuna ulaştı. Su mercimekleri suda. yeni bir yaprak daha çıktı, son hallerini yakında koymayı planlıyorum.

su mercimeği


Yapraklarımın ölmeden önceki son halleri. 4 tane yaprak çıktı, açmadı ama saksı dışına bile sarkmaya başladı. Sonra stratejik bir hata yaptım ve neredeyse haftada 3 kez sularını, değiştirdim. Muhtemelen buna dayanamayıp öldüler. Şimdi yeni yetiştirmekte olduğum bitkilerimin suyunu hiç değiştirmiyorum.  Bu da bana bir ders oldu.
yakın çekim












Şimdi yeni yetiştirmekte olduğum lotuslarımı koymak istiyorum. Daha dikkatli, temiz bakıyorum. Yanlarına ikinci bir hayvan veya canlı koymadım, sadece marimo dediğimiz canlı yosunlarım var. Onlarda kimseye zararı olmayan minik yosun topları :)

değişik kap



Yine aynı şekilde alt kısımda toprak, onun üzerinde bulanıklaşmayı engelleyen kum ve lotusumuz. Bu sefer saksıyı büyük tuttum. Bu büyük bir kova. Şeffaf olması sayesinde çiçeğimi gözlemleyebiliyorum. Aslında terrarium veya planetaryum gibi yapmayı planlamıştım ama toprak ve suyu ayıracak bir sistemi bu plastik kova içerisine yerleştiremedim. Bunu düşünürseniz cam daha uygun olur.

kılavuz ve ikincisi

 İlk yaprak yine 1 hafta içerisinde ekilebilir hale geldi. Ektikten belki 1 hf-10 gün sonrada ikincisi geldi. Bu sefer daha yavaş ama sağlam görünüyor. Geçen sefer bu yapraklar 4 e kadar çıkmıştı. İkinci yaprak da su seviyesine ulaşmak üzere.

üst görünüm

 Su içinde yüzen partiküller veya toprak kalıntıları yok. Kum işlevini görüyor. Ayrıca su içinde sadece çiçek ve toprak olduğu için herhangi bir koku da şimdilik yok, umarım olmaz :))
  Bu sefer ders aldım ve ilk yaptığım hatayı yapmadım. Güneş ve sıcak seven çiçeğimi dışarıya koydum. İnanın belki 3 gün içinde yaprak açtı, meğer garibanın sıkıntısı buymuş. Ardından 2ncisi geldi ufak ufak.

yapraklar







Minik yaprak bu şekilde kıvrılarak açıyor. 1-2 gün içindede tamamen yaprak şeklini alıyor.
yapraklar

Açıldığında böyle güzel görünüyor.


yapraklar

Bu da ikinci yaprak çıktıktan sonraki hali. Diğerlerinin de çıkmasını merakla bekliyorum. Öğrendiğime göre çiçek açması önümüzdeki sene olacakmış. Onu göreceğiz bakalım. 

yaprak büyük hali

Yaprak çok tatlı. Aynen efsanelerde ve hikayelerde geçtiği gibi üzerinde su tutmuyor. Biliyorsunuz lotus yaprakları yapısı nedeniyle üzerinde su ve kir tutmamasıyla ünlü. Merak edenler konuyu internetten okuyabilir, hatta yaprak yapısından esinlenip bazı teknolojik çalışmalar bile yapılmış.

Yorumlar

  1. İçtenlikle paylaştığınız bu metin için teşekkür ederim bende lotusa merak sardım. İnternetten 3 ayrı renk getirttim. İlk tohumlar sizin gibi acemiliğime geldi. İkincileri sizden aldığım fikirlerle yapıcam. İki uzun şeffaf sansım var. İlk olanları birine İkincileri diğerine yapmayı planlıyorum. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, umarım başarılı olursunuz. Güneş ve sıcaklık ayarını iyi yapmanızı tavsiye ediyorum. Yapraklar çıkıp ve çiçek alana kadar ilerleseniz resimlerini paylaşın lütfen.

    YanıtlaSil
  3. Çiçekler büyüdükçe ,daha büyük kaplara alınması gerekiyor bu işlemde bitkiyi hareket ettirmek zarar veriyormu, camuru var akvaryum taşları var..nasıl oluyor Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın cevabım biraz gecikti. Aslında bitkilerin kökleri çok fazla büyümüyor, bence fazla değişikliğe gerek yok. Çünkü ekildikten sonra kök kısımları, özellikle o sert kabuk iyice yumuşuyor ve hassas hale geliyor. Kök uzantıları ise yine ince ve hassas. Ama internete bakarsanız çiçekleri genelde bir saksı içinde akvaryum veya kova, saksıya koyuyorlar. Direk akvaryum kumuna ekmiyorlar. Ben de şimdiye kadar öyle yaptım, değişikliğe ihtiyaç olduğunda sudan çıkartıp başka saksıya yerleştirdim. Ama illaki saksıyı değiştirmek istiyorsanız kökü mümkün olduğunca oynatmadan, etrafındaki toprakla beraber taşırsanız uygun olur. Ama su içindeki toprak veya kum dağılacağı için dikkatli olmanız gerekir. Çünkü bazı kaynaklar özellikle köklerinin hassas olduğu konusunda uyarıyor.
      Yani, mümkünse değiştirmeyin, değiştirmek zorundaysanız saksısı ile, o da olmuyor ise mükün olduğunca kökleri oynatmadan tüm toprağı ile değiştirmeyi deneyin.
      Hobinizde başarılar dilerim, kolay gelsin.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  4. Merhaba bende 1 seneye yakındır lotus yetiştirmeye çalışıyorum ilk başta Red Tiger denilen bir türü denedim ancak yaprakları ilk başta hernekadar sağlıklı olsada zamanla çürüdü ve öldü birkez bile çiçek açmadı :/ Şimdi sizinde paylaştığınız kutsal lotus denilen türü deniyorum. 1 haftayı geçti 3 çekirdeğim çürüdü 3 tanesi çok güzel filiz verdi resim ekleyemedim ancak şöyle anlatayım ben yaz aylarını bekleyemedim ve odamda yetiştiriyorum 30x30 cmlik bir fanus içinde filizler sürekli su yüzüne cıkıyor toprak koydum ancak toprağa tuturmadım... çekirdekleri gömmelimiyim toprağa? ayrıca kabım küçük olduğu için hergün suyudu degiştiriyordum ama siz değiştirmemenin daha iyi oldugunu yazmışsınız bendemi öyle yapmalıyım? suyun zamanla oksijeni yada minerali tükenmiyormu? Bir önceki kırmızı tiger lotusumun suyunu 1 hafta değişmezsem akvaryum kurdu denilen canlılardan oluşuyordu üstelik suya toprak bile koymamıştım sadece akvaryum kumu vardı ama kurtlarla başedemiyordum.. sizde aynı sorun olmuyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tohumlardan başlayayım. Benim yazdığım yazıyı ve interneti araştırdıysanız tohumları aynı kaba veya şişeye koymadığınızı düşünüyorum, çünkü bir tohum filizlendiğinde, yani çatladığında diğerleri filizlenmiyormuş. Yani koruma içgüdüsü ile filizlenen tohumu koruyorlarmış. Bir şişede bir tohum olsun.
      Onun dışında, tohumun çatlamasına ve ilk öncü yaprağın su yüzüne çıkana kadar suyu sık değiştirin diyor kaynaklar. Bunun sebebide; tohumun bir sıvı üretmesi ve bu sıvının özellikle küçük şişelerde öldürücü nitelikte olduğu. Onun için tohumun çatlama evresinde içinde boz bulanık bir renk gördüğünüzde suyu tazesi ile (ama sıcaklığı unutmayın-ısı değişikliği olmayacak) değiştirin. Toprağa gömdükten sonra ise, çok sık değiştirmenize gerek yok. Dediğiniz gibi kirlendikçe veya bakteri, kurtçuk oluştukça suyunu yenileyin. Ama ekleme usulü ile veya yarı yarı değiştirseniz daha az riskli olur. Bir anda suyun ve sıcaklığın değişmesi riskli olabilir. Ben su azaldıkça üstten ekliyordum, kurtçuk oluşmadı ama çok temiz de gözükmüyordu.
      30*30 bana biraz küçük gibi geldi, yani uzunluk olarak kısa gibi. Çünkü toprağın, tohumun dikilme derinliğinin ve suyun yüksekliğinin bazı standartları var. (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/7609-2.htm) Ama her halükarda tohumu toprağa gömmeniz gerekiyor. Ben ilk tohumlarımı toprağa gömüp üstüne dere kumu koymuştum, bu hem çamurlaşmayı, suyun bulanıklaşmasını önlüyor, hem de tohumların dışarı çıkmasını önlüyor. İkinci grubu ise direk dere kumuna diktim. Bence kitabi olarak siz yine uygun toprağa gömüp, üzerine bir kat kum koyun. Böylece tohumlar dışarı çıkamaz. Tohumları minik bir saksıya ekip öylece akvaryuma koymayı deneyin bence. Taşıması, suyu eklemesi daha kolay olur.
      Son olarak bitkilerin güneşe ve sıcaklığa ihtiyacı var. Benimkiler ısıtmama rağmen güneş görmeyince yaprak bile açmamıştı. Bu şartları da sağlarsanız iyi olur.
      Kolay gelsin..

      Sil
    2. 3 filizide aynı kaba koydum ben iyiki söylediniz neyseki birşey olmadı çok teşekkür ederim :/

      Sil
  5. Benim nilüferlerim de 2-3 yaprak verdiler ama yapraklar açılmadan kalıyorlar. İlk fırsatta saksıya gömeceğim. Yazınızdan faydalandım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yazıdan faydalanmanıza sevindim. Benim yapraklar güneş sayesinde çıkmıştı. Uygun sıcaklığı, toprak ve su ortamını sağladıysanız güneş veya yeterli bir ışık vermeye çalışın. Toprağa gömmeden önce köklerin çıkmaması gerekiyor diyor kaynaklar, (köklerin toprağa gömerken zarar görmemesi için) onun için suda fazla bekletmeyin isterseniz.

      Sil
  6. Merhabalar. Oncelikle cok guzel anlatmisdiniz tesekkurler. Benim bir tohumdan 4 filiz verdi yanliz buyuk kaba gecinceye kadar oncu filiz orta yerinden aciklta kali kurumus. Simdi buyuk kapta ve hepsi suyun altinda ama uzun suredir hepsi ayni durumda ve hicbiri yaprak acmadi ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncü filiz önemli, o diğerlerini dışarıya, uygun uzunluğa çekiyor. ama öyle bir durumla hiç karşılaşmadım. Bence acele etmeyin, saksınızı güneşe çıkartıp ısı ve sıcaklık almasını sağlayın. Bazen yapraklar güneş görmeyince açmıyor. Ama yine çıkmıyorsa ne yapabilirsiniz bilmiyorum. Kolay gelsin.

      Sil
  7. Ben 2 senedir yetiştiriyorum. Yazın güzel 15-20 yaprak yapıyor. Fakat kışı atlatamıyorum. Yine sipariş verdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene nilüfer aldım. Onu hiç ellemedim. Kışı su içinde geçirdi. Geçen hafta çiçek bile açtı.

      Sil
    2. Ben de ilk sene çiçek açmadıklarını okumuştum. Sanırım riskli olan ekimden sonraki 1 kışı hepimiz geçirmek zorundayız. Yazla beraber yaprakların ve çiçeklerin açması çok güzel olmuş, tebrik ederim.

      Sil
  8. Öncelikle çok yararlı bir yazı olmuş teşekkürler paylasiminiz icin.bu aralar ben de yetiştirmek istiyorum ama nerden alsam bilemedim.siz nereden aldınız acaba yazdiysaniz kaçırmış olabilirim.aliexpressten almayi düşünüyordum ama bazı yorumlarda yurt dışından tohum almanın yasak olduğunu gördüm.başıma bir dert açılır mi bilemedim.siz yurt dışından aldınız mi hiç?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, düşünceniz için teşekkür ederim. Hobiye başlamak istiyorsanız bir an önce başlayın derim, çünkü tohumlar güneş ve sıcak istediği için kışın zorluk çekebilirsiniz. Ben yurtdışından tohum alıyorum, ama aliexpresi tavsiye etmiyorum. Tohumlardan genelde farklı çiçekler çıkıyor veya hiç çıkmayabiliyor. Avrupadan ve bir kere de Avustralyadan almıştım :) İkisi de gayet iyi çıktı ama nakliyesi biraz pahalı oluyor. Lotus konusunda ben size zengarden ı tavsiye derim. Daha önce oradan aldım, başarılı oldu. Hem sitede tohum ve yetiştiricilik ile ilgili bilgi hem de saksı, toprak gibi yardımcı malzemeler bulursunuz. Buradan inceleyebilirsiniz, http://www.zengardentr.com/arama/lotus.
      Kolay gelsin.

      Sil
  9. lotus gibi su bitkileri göllerin ve durgun suların üzeri örtülemeyeceğinden oldukça fazla "direkt güneş ışığına" ihtiyaç duyarlar. bahçenizde bir varil benzeri bir yerde yeriştirirseniz kışın tamamen çürüdüğünü görürsünüz. yalnızca bekleyin. tohum alamamış olsanız bile aynı kökler yazın canlanacaktır. ayrıca lotus ve nilüferler diğer bütün botanil aleminin aksine üremek için değil keyiften çiçek açar. bataklık gibi kirli sulardan hoşlanır. Bu yüzden çiçek açması için onu memnun etmeli istediği ortamı sağlamalısınız.

    YanıtlaSil
  10. farklı renkte lotus çiçeğini nerden spariş edebilirim?

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar ; ben uc farklı renk lotus tohumunu bir arada çimlendirdim. Benimkilere hiç birşey olmadı. yani bir arada olduklarındada çok güzel büyüyebiliyorlar. Hatta herbiri bir hafta için üç dört dal çıkarttı. Ancak benim burda sormak istediğim bir konu var. Çiçeklerimi toprağa gömdükten sonra koyu yeşil kötü kokulu bir yosun oluşumu başladı. hafta da bir sularını değiştirdiğim halde suyun içinde kalan dallarda çürümeye sebep oldu. Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz? buna rağmen hala güzel yapraklar çıkartıyorlar ancak belli bir süre sonra çürüyerek kopuyorlar. yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Hard Rock Hotel & Casino Las Vegas, NV - Mapyro
    Find hotels 원주 출장샵 near Hard 오산 출장안마 Rock Hotel & Casino Las Vegas in Las Vegas, 창원 출장안마 NV. Find 이천 출장샵 reviews and discounts for AAA/AARP members, seniors, groups & 계룡 출장안마 military.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Çok okunanlar

Ranger Olmak İsteyenlere....

  ranger school  "Ranger leads the way" denmişti daha Ranger kursuna gitmeden önce. Baktım ranger park bekçisi demek :) tamam dedim, ben işi hallederim. Altı üstü komando kursu, bizimkinden ne kadar farklı olabilir, çanta ağır olur, koşu, yürüyüş uzun olur, biraz daha disiplin işte. Ama kazın ayağı öyle değilmiş.      Kimse bana gitmeden demedi ki; "Yunus bunlar adamı aç bırakıyor, 30-40 kg çanta taşıtıyor, uyku uyutmuyor, 2nci bir şans vermiyor" diye. Zamanında gitmek ister misin dediler, tabi kursun TSK'da bir adı, bir namı var, Ranger kursuna gidilmez mi. Girdik ingilizce sınavına, sırt çantalı koşuymuş, yüzmeymiş yaptık, tamam dedik bu iş olur. Ama daha önce kursa giden komutanlarımızla görüşünce bu işin çok daha ciddi olduğunu, belli bir fiziki kabiliyet, ingilizce bilgisi ve askeri ön bilgi gerektirdiğini anladım. Bunların bir kısmını gitmeden önce hazırladım, çalıştım, kondisyon yapmaya çalıştım. Bir kısmını ise mecburen Amerikaya gittiğimde tec

İstifa eden askerlere yol haritası..

 Evet arkadaşlar, bu yazının herkese hitap etmediğini biliyorum. Ama silahlı kuvvetlerden ayrılmayı planlayan arkadaşlarıma subay, astsubay veya uzman olsun faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü ben istifa etmeden önce bu tür yazıya rast gelemedim. Sıkıntı yaşadığım, keşke dediğim bazı konuları buraya yazarak bilgi vermek ve yardımcı olmak istiyorum. Askerlikle ilgisi olmayanlarda çevrelerinde gördükleri eski askerlerin haleti ruhiyeleri hakkında bilgi sahibi olurlar ve onları daha iyi anlarlar :)    Ben 2012 yılı Ekim ayında Kıdemli yüzbaşı rütbesinde TSK'nden istifa ettim. Tabiki bu kolay bir karar değil emin olun. 4 yıl askeri lise, 4 yıl harp okulu ve 12 yıl hizmet. Toplamda 20 yıl ediyor. 35 yıllık hayatımda hiç azımsanacak bir zaman dilimi değil, özellikle çekilen cefalar göz önüne alınırsa. Tabiki istifanın çeşitli sebepleri var, eminim herkesin kendince sebepleri vardır. Ama muhtemelen ortak noktalarımız şunlar olacaktır;  Çok kısa sürelerde tayin görüyoruz. Tam bi

Şiir Gibi Yaşamalı Hayatı...............

Şiir Gibi Yaşamalı Hayatı............... Nazım Hikmet      Hayat sadece ekstrem sporlar yapmak, egzotik tatillere gitmek, hızlı arabalara binmekle zevkli hale gelmiyor. Onu zenginleştirmek, yaşanılabilir hale getirmek bizlerin elinde. Bu sadece kesemizin, banka hesabımızın, yastık altındaki birikimimizin değil, aynı zamanda maneviyatımızın, iç dünyamızın gelişmesi ve zenginleşmesi. Bunu yapmak için paraya, kariyere ihtiyacınız yok. Bol bol okumaya, okuduklarınızı düşünmeye, değerlendirmeye ihtiyacınız var. İnsan canı çok sıkkın olduğunda bir yarım saatini ayırıp kafasını dağıtabilir, farklı bir dünyaya açılabilir ve dertlerinden uzaklaşabilir.       Tabiki bu sadece romanla, hikaye ile olmaz. Şiirle olur, güzel bir sözle olur, masal ile olur, hangi bilgiye ve bilgeliğe nereden ulaşacağınız belli olmaz. Kısacık bir hikayeden yepyeni anlamlar, dersler çıkarabileceğiniz gibi 400-500 sayfalık bir kitaptan hiçbir zevk almamanız ve fayda sağlamayabilirsiniz. Bu konuda tavsiy

Komşu Kapısı - GÜRCİSTAN / GEORGIA - TBILISI/ ГРУЗИЯ - ТБИЛИСИ

Tiflis NEREYE GİDİYORUZ?  J GÜRCİSTAN- TİFLİS/ GEORGIA - TBILISI/ ГРУЗИЯ - ТБИЛИСИ Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda ilgili olan arkadaşlara kabaca Gürcistan Tiflis hakkında bilgi vermek istiyorum.  Tabiki bir tur şirketi kadar bilgim yok, ancak zaten çoğumuzun da tur şirketlerini tercih etmediğini, tatile gitmeden blog sitelerini ve gezi sayfalarını incelediğini biliyoruz. Öncelikle Gürcistan’ın gezilebilece3k 2 büyük şehri var deniyor, Batum ve Tiflis. Hatta Karadeniz bölgesinde Artvin üzerinden direk kara yolu ile geçiş var, ancak bunu sadece Batum’u gezecekseniz tercih edin bence, çünkü Tiflis-Batum arası 366 km, tatiliniz yolda geçmesin. Mesela motosikletle gidenleri duymuştum, Batum’u bilmiyorum ama Tiflis motosikletle gezilesi bir yer değil bilginiz olsun. Tabiki her zamanki gibi gitmeden önce biletimizi almamız lazım. Uçuşlar genelde İstanbul üzerinden yapılıyor, Ankara olursa tekrar İstanbul’a uçakla gidip ayrıca uçak parası veriyorsunuz. Türk hava yolları pahalı